Regjeringen styrker eksportfinansieringstilbudet til norske verft

For å gjøre norske verft og utstyrsleverandører mer konkurransedyktige åpner nå regjeringen for å gi eksportfinansiering til norske kjøpere av havmerder og krillfiskebåter.

Det ble offentliggjort av Statsminister Erna Solberg under Haramskonferansen.

– Vi jobber hver dag for å gjøre norsk eksportindustri mer konkurransedyktig. Dette en gledelig nyhet for våre kunder, sier Olav Einar Rygg, Director of Ocean Industries i Eksportkreditt Norge

I dag kan GIEK og Eksportkreditt Norge kun tilby eksportfinansiering til offshore havmerder og krillbåter dersom de eksporteres, eller til norsk utstyr som bygges i andre land.

– Regjeringen ønsker et konkurransedyktig og forutsigbart eksportfinansieringstilbud som er tilpasset næringslivets behov, sier næringsminister Monica Mæland.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått dette på plass, slik at flere av oppdragene fra havbruk og fiskeri kan gå til norske leverandører. Det er stor optimisme og mange byggeplaner i næringen, så dette kan absolutt bidra til sysselsetting langs kysten, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Regjeringen åpner også for at GIEK kan garantere for lån til krillfartøy som bygges i Norge og selges til norske kjøpere. Krillfartøy skal dermed behandles likt som fiskefartøy. Fiskefartøy kan finansieres dersom de skal gå i utenriksfart, uavhengig av om de bruker norsk eller utenlandsk flagg. Det åpnes også for at GIEK kan gi garantier til eksport av utstyr til krillfartøy som bygges i utlandet for norske kjøpere. Regjeringen vil sende på høring et tilsvarende forslag for Eksportkreditt Norge.

For spørsmål, ta kontakt med

For spørsmål, ta kontakt med

Jostein Djupvik

Director of Project and Loan Administration

m: +47 480 29 128

m: +47 480 29 128

Publisert 14. feb 2017