gammel traver tok seieren

Borregaard får Eksportprisen 2020

Den 131 år gamle industrivirksomheten i Sarpsborg utnevnes til årets eksportbedrift 2020.

Tradisjonsrike Borregaard slo rekordmange 101 nominerte bedrifter i kampen om å vinne Eksportprisen 2020.

– Borregaard er et strålende eksempel på en virksomhet som har klart å kombinere innovasjon, vekst og bærekraft. Dette er et grønt industrieventyr Norge kan være stolt av. Borregaard er en kompetent organisasjon med dyktige medarbeidere på alle nivå som er opptatt av bærekraftig produksjon, sier næringsminister Iselin Nybø, som overrakte prisen.

Det er Eksportkreditt, GIEK og Innovasjon Norge som står bak Eksportprisen. Formålet er å premiere norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder.

Årets jury, som besto av Alexandra Bech Gjørv, Siri Hatlen, Kjerstin Braathen og Jan Christian Vestre, hadde en vrien jobb med å kåre vinneren blant de topp ti nominerte.

– Det var en fantastisk bukett av bedrifter, fra små til store, som representerte et bredt spekter av næringer, og syv forskjellige fylker, sier juryleder Alexandra Bech Gjørv.

Næringsminister Iselin Nybø, juryleder Alexandra Bech Gjørv og Borregaard-sjef Per A. Sørlie.
(Foto: NFD, SINTEF og Borregaard)

Valget falt til slutt på Borregaard, som ifølge juryen vinner prisen fordi selskapet har evnet å omstille seg kraftig, og gått fra å være en ganske tradisjonell norsk industrivirksomhet som utviklet cellulose og papir, til å bli et moderne industrikonsern med et bredt produktspekter og kunder over hele verden.

– Å bli tildelt eksportprisen er en veldig hyggelig tilbakemelding å få, ikke minst fordi prisen verdsetter det vi har oppnådd innen bærekraft, innovasjon og kompetanse. Dette er en pris for hele vår organisasjon, sier administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie.

«Vinneren har jobbet systematisk med forskning og innovasjon for bærekraftige løsninger i samarbeid med sine kunder, i mange, mange år,» skriver juryen i sin begrunnelse.

Borregaards hovedkontor og produksjonsanlegg ligger ved Sarpfossen ved Glomma.

Produktene Borregaard tilbyr markedet er i all hovedsak produsert av tømmerstokker. Selskapet tilbyr nesten 700 forskjellige produkter, hvorav nesten alle har sitt utgangspunkt i biomassen i tømmerstokker.

«Dette er god økologisk ressursforvaltning, og gir en markedsmessig robusthet som tåler svingninger i enkeltmarkeder,» skriver juryen videre.

Biovanilin, som brukes i matproduksjon i stedet for naturlig vanilje eller oljebasert vanillin, er et av produktene Borregaard selger. Et annet er bioetanol, som brukes som drivstoff. Andre eksempler er bindemiddel som brukes i dyrefôr og biopolymerer som erstatter oljebaserte produkter i byggeindustrien, landbruket, batterier mm.

Kriteriene for å vinne Eksportprisen er at bedriften må ha en høy eksportandel, vise til lønnsomhet over tid, vise til verdiskaping i Norge og vise til innovasjon av produkt og/eller marked. Borregaard treffer på alle disse punktene.

– Den som trodde at industrieventyrenes tid var forbi tar feil. Borregaard har de siste tiårene satset hardt på innovasjon og produktutvikling, og har hatt kommersialisering og eksport i fokus. Det er imponerende hva dette industrikonsernet har fått til, sier Ottos Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt.

Se videoen om Borregaard:

Publisert 30. sep 2020