Brasil

Spennende muligheter, men krevende marked

Brasil er, etter EU og USA, det landet med de største norske investeringene – et mulighetenes marked, men som også kan by på utfordringer knyttet til byråkrati og kulturelle forskjeller. Vi gir deg rådene!

Brasil er, etter EU og USA, det landet med de største norske investeringene – et mulighetenes marked, men som også kan by på utfordringer knyttet til byråkrati og kulturelle forskjeller. Vi gir deg rådene!

Tverrkulturell kommunikasjon, kunnskap og forståelse har blitt kritiske elementer som kreves for alle internasjonale bedriftsledere og ansatte. I Japan må du alltid huske visittkort og gi det respektfullt fra deg med begge hender, Spania deler ikke vårt konsept om tid, mens i Brasil er personlig kontakt avgjørende.

Brasil er Norges viktigste samarbeidspartner i Latin-Amerika, og, etter EU og USA, det land med de største norske investeringene. Store olje- og gassfunn utenfor Rio de Janeiro og São Paulo vil kunne gjøre Brasil til en av verdens største oljeprodusenter. Leverandørvirksomhet til offshore og maritime næringer er grunnpilaren i handelen mellom Norge og Brasil. Ved siden av oljevirksomhet, er skipsfart, skipsbygging, aluminium, vannkraftutbygging og infrastrukturutbygging sektorer hvor norsk næringsliv i økende grad gjør seg gjeldende. Mer enn 100 norske selskaper er i dag representert i Brasil.

 

Brasil er et land med store muligheter, men som også kan by på utfordringer knyttet til byråkrati og kulturelle forskjeller- så gjør research! Landet ligger som nummer 123 på «World Bank’s Ease of Doing Business», mens Norge er nummer seks. Derfor er det viktig å tenke langsiktig. Søk råd fra erfarne folk på veien og ikke undervurder kompleksiteten.

Råd fra Innovasjon Norge:

1. Du må bygge opp tillit hos samarbeidspartnere. Vær klar over at dette kan være tidkrevende
2. Det er nødvendig med lokal tilstedeværelse
3. Vær obs på korrupsjonsutfordringer
4. Kulturell kodeks er viktig!
5. Sjekk den norske “nettverkskonsulenten”. Be om referanser fra tidligere arbeidsforhold

For mer informasjon se:

Visste du:
Allerede på begynnelsen av 1800-tallet byttet Norge klippfisk mot brasiliansk kaffe.